Bilişim HukukuCeza Hukuku

Bilişim Suçu Nedir?

Bilişim Suçu Nedir?

Bilişim Suçu Nedir?

Bilişim suçu, siber suçlar olarak da adlandırılmakta olup bilgisayar, akıllı cihazlar ve pos cihazları yardımıyla işlenebilen eylemlerdir. Geçtiğimiz yıllarda bilişim suçları daha çok aşağıdaki sebeplerle yaygın olarak görülmektedir. Bunlar;

  • İnternet ortamında sahte bilgilerin kullanılmasıyla kolayca gerçekleştirilebilmesi;
  • Takma isimle girilmesi yani fiziksel olarak mağdurlar karşı karşıya gelinmemesi,
  • Bu suçun işlenebilmesi için çevrimiçi olmak ve akıllı aygıtlar ile bilgisayara sahip olmanın yeterli olması,
  • İnternet ortamında işlendiğinden yakalanma olasılığının düşük olması.
1. Bilişim suçu nasıl oluşur?

Bilişim suçları, internetin ve bilgisayarın kullanımında artış olmasından dolayı çeşitli şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Bilişim yoluyla, 5237 sayılı TCK’ da öngörülen ve suç sayılan tüm hareketler, işlenebilmektedir. Sahte belge oluşturma, hakaret, kişisel verilerin çalışması, bilişim sistemlerine girilmesi ya da orada kalmaya devam edilmesi vb. çeşitli eylemler bilişim suçu olarak işlenebilmektedir. Bilişim yoluyla kişiself verilerin ele geçirilmesi, sahte evrak tanzim edilmesi, kredi kartı bilgilerinin ele geçirilmesi, uyuşturucu kaçakçılığı, dolandırıcılık, haksız çıkar sağlanması, özel hayatın gizliliğinin ihlali gibi eylemler en fazla bilinen görülen eylemlerdir.

Bilişim Suçu Nedir
Bilişim Suçu Nedir
2. Bilişim suçu işlendiğinde nasıl hareket edilmelidir

Bilişim suçunun işlenmesi halinde, ceza yargılamasında kullanılan yöntemlerden yararlanılarak failin bulunmasına çalışılmaktadır. İnternetin kullanılması yoluyla işlendiğinden öncelikle bazı yazılım kuruluşlarının yardımı söz konusu olabilir. Microsoft Corporation bu yazılım şirketlerinden birisidir. Eylemin tespiti için ilk önce, suçla bağlantılı olan, IP adresi belirlenmektedir. Daha sonra bu IP’ nin fail tarafından kullanıldığının tespit edilmesi halinde dijital aygıtlarına el konularak inceleme yapılır. Bu suçun soruşturulması ve kovuşturulması, yalnızca teknolojik aygıtların incelenmesi şeklinde olmayıp, tanık dinleme gibi ceza yargılamasının diğer başvurduğu yöntemlerden yararlanılarak da yapılmaktadır. Ayrıca, bilişim suçu açısından suç teşkil eden içeriklerin kaldırılması ve erişimin engellenmesi gibi bazı önleyici tedbirlere de başvurulabilmektedir.

3. Bilişim suçu işlendiğinde avukat yardımı gerekli mi?

Teknolojinin ilerlediği günümüzde bilişim suçu nedir, internet yoluyla dolandırıcılık eylemleri nasıl işlenir gibi sorulara muhatap olmaktayız. Hak kayıplarının yaşanmaması adına bireylerin avukat yardımından istifade etmesi kendi yararına olacaktır.  Konunun hukuksal zeminde ele alınması ve sürecin daha etkili takibi açısından hukuk büromuzda tecrübeli bilişim hukuku avukatları çalışmalarına devam etmektedir. Bu konuya ilişkin olarak hukuki yardım ihtiyacınızın olması halinde hukuk büromuzla doğrudan irtibat kurulması yeterli olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu