Miras taksim sözleşmesi, diğer adıyla “miras paylaşım sözleşmesi” mirasçıların tamamının bir araya gelerek oluşturduğu, miras kalan malların mirasçılar arasında ne şekilde ve ne oranda paylaşılacağını gösteren, yazılı olarak düzenlenmesi gereken özel bir sözleşme seklidir.
MİRAS TAKSİM SÖZLEŞMESİ NEDİR?
Miras bırakanın vefatıyla birlikte mirasçılar tereke üzerinde hak sahibi olurlar. Söz konusu tereke mallarının paylaştırılmasında mirasçılar istedikleri gibi serbestçe hareket edebilirler. Bu paylaşımı, mirasçıların tamamı bir araya gelerek aralarında kuracakları sözleşme ile yapmaları mümkündür.
Mirasçıların tamamının bir araya gelerek yapmış oldukları bu sözleşmeye miras taksim sözleşmesi denir.
MİRAS TAKSİM SÖZLEŞMESİ NASIL YAPILIR?
- Miras paylaşım sözleşmesi, söz konusu miras bırakılan mallar üzerinde hakkı olan yasal veya atanmış mirasçılar arasında yapılır.
- Mirasçılar kendi aralarında anlaşarak mirasın ne şekilde ve ne oranda paylaşılacağını belirleyebilir.
- Sözleşmenin kurulabilmesi için bütün mirasçıların katılımı zorunludur.
- Sözleşmenin kurulabilmesi için elbirliği halinde mülkiyet söz konusu olmalıdır.
- Sözleşme yazılı olarak kurulmak zorundadır.
MİRAS TAKİSİM SÖZLEŞMESİNİN ŞEKİL ŞARTLARI NELERDİR?
Miras taksim sözleşmesinin şekil şartı Türk Medeni Kanunu 676. maddesi uyarınca tüm mirasçıların katılımıyla yazılı olarak yapılmasıdır. Sözlü olarak kurulan miras paylaşım sözleşmeleri kural olarak geçersizdir.
Eğer mirasçılar kendi aralarında mirasın taksimi sözleşmesi oluşturuyorsa, sözleşmenin noterde yapılmasına gerek yoktur. Adi yazılı olarak yapılması yeterlidir.
Ancak bir mirasçının 3. Kişiyle kuracağı böyle bir sözleşmesinin geçerli kabul edilebilmesi için artık noterde kurulması gerekir. Sözleşmeye katılan 3.kişinin mirasın paylaşılmasında söz sahibi olma veya paylaşıma katılma hakkı bulunmaz. Bu 3.kişinin hakkı, sadece paylaşma sonunda mirasçıya özgülenen payın kendisine verilmesini istemektir.
ADİ YAZILI ŞEKİLDE YAPILAN MİRAS TAKSİM SÖZLEŞMESİ GEÇERLİ Mİ?
Miras taksim sözleşmesinin, diğer adıyla miras paylaşım sözleşmesinin kurulması için bütün mirasçıların katılımıyla yazılı olarak yapılması yeterlidir. Bu sözleşme sadece mirasçılar arasında yapılıyorsa adi yazılı olarak yapılması yeterlidir noterde yapılmasına gerek yoktur. FAKAT bir mirasçının 3. Kişiyle kuracağı böyle bir sözleşmesinin geçerli kabul edilebilmesi için artık noterde kurulması gerekir. Sözleşmeye katılan 3.kişinin mirasın paylaşılmasında söz sahibi olma veya paylaşıma katılma hakkı bulunmaz. Bu 3.kişinin hakkı, sadece paylaşma sonunda mirasçıya özgülenen payın kendisine verilmesini istemektir
KİMLER MİRAS TAKSİM SÖZLEŞMESİ YAPABİLİR?
Söz konusu tereke malların paylaşımı için mirasçıların kendi aralarında yapacakları Miras taksim sözleşmesi, tüm mirasçıların katılımıyla ve yazılı olarak;
Yasal veya atanmış mirasçılar arasında yapılabilir.
Bir mirasçı, üçüncü bir kişiyle miras payı üzerinden sözleşme yapabilir. Bu sözleşmenin noterde düzenlenmesi zorunludur. Bu sözleşme üçüncü kişiye paylaşmaya katılma yetkisi vermez; sadece paylaşma sonunda mirasçıya özgülenen payın kendisine verilmesini isteme hakkını sağlar.
VASİ KISITLI ADINA MİRAS TAKSİM SÖZLEŞMESİ YAPABİLİR Mİ?
Mirasçı sınırlı ehliyetsiz ise, yani kısıtlı ya da ayırt etme gücüne sahip küçük ise veli veya vasi miras taksim sözleşmesini yapar, ya da sınırlı ehliyetsizin kurmuş olduğu miras paylaşım sözleşmesine onay verir.
Ancak vesayet söz konusu ise, vasinin miras taksim sözleşmesi yapabilmesi için vesayet makamından izin alınması gereklidir.
MİRAS TAKSİM SÖZLEŞMESİ HANGİ DURUMLARDA GEÇERSİZ OLUR?
Mirasçıların kendi aralarında, miras mallarını paylaşmak için yapmış olduğu miras paylaşım sözleşmesinin bazı geçerlilik koşulları vardır.
Bu şartlar şunlardır:
- Ehliyet:
Sözleşmeye katılan bütün mirasçıların hukuki işlem ehliyetine sahip olması gerekir.
- Şekil:
Sözleşme bütün mirasçıların katılımıyla yazılı olarak yapılmalıdır.
- İrade sakatlığının olmaması:
Sözleşmeye katılan mirasçıların iradelerinde korkutma, aldatma ve yanılma gibi sakatlıklar olmaması lazımdır.
- Aşırı yararlanmanın bulunmaması:
Mirasçılardan biri, diğer mirasçının deneyimsizliği, bilgisizliği gibi sebeplerle kendisi için daha fazla pay elde etme durumu olmamalıdır.
- Muvazaa:
Mirasçılar sözleşmeyi 3. Bir kişiyi aldatma amacı güderek yapmamalıdır.
PAYLI MÜLKİYETTE MİRAS TAKSİM SÖZLEŞMESİ YAPILABİLİR Mİ?
Mirasçıların kendi aralarında, miras mallarını paylaşmak için yapmış olduğu mirasın taksimi sözleşmesinin yapılabilesi için tereke mallar üzerinde elbirliği halinde mülkiyet söz konusu olmalıdır.
Paylı mülkiyet halinde miras paylaşım sözleşmesi yapılamaz.
Fakat mirasçılar miras paylaşım sözleşmesiyle, elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüşmesine karar verebilirler.
ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVASINDA MİRAS PAYLAŞIM SÖZLEŞMESİNİN VARLIĞININ DAVAYA ETKİSİ NEDİR?
Eğer ki mirasçılar kendi aralarında söz konusu olan miras mallarını paylaşmak için miras taksim sözleşmesi yapmışlarsa;
Söz konusu miras malları hakkında ortaklığın giderilmesi davası açılmaz.
Yani miras paylaşım sözleşmesinin varlığı, ortaklığın giderilmesi davasının açılmasına bir engeldir.
MİRAS TAKSİM SÖZLEŞMESİ YAPAN MİRASÇILARIN BİRBİRLERİNE KARŞI SORUMLULUĞU NELERDİR?
Miras taksim sözleşmesi, bir başka deyişle miras paylaşım sözleşmesi kurulduktan sonra mirasçılar kendi payına düşen mallarla ilgili diğer mirasçılara karşı sorumludurlar.
Mirasçılar, paylaşmada kendilerine tahsis edilmiş olan alacakların varlığını diğer mirasçılara karşı garanti ederler. Alacağın hak sahibine mahsup edilen kısmı için, borçlunun ödeme gücünden adi kefil gibi sorumlu olurlar.
MİRAS TAKSİM SÖZLEŞMESİ YAPAN MİRASÇILARIN ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE KARŞI SORUMLULUKLARI NELERDİR?
Miras taksim sözleşmesi, bir başka deyişle miras paylaşım sözleşmesi kurulduktan sonra mirasçılar 3. Kişilere karşı da sorumlu olabilirler.
Mirasçılar, tereke borçlarından dolayı miras paylaşım sözleşmesinden sonra da bütün mal varlıklarıyla müteselsilen sorumlu olurlar.
Bu sorumluluk borcun vadesi üzerinden 5 yıl geçtikten sonra son bulur.
Aksi kararlaştırılmamışsa, terekedeki borçlardan her bir mirasçı kendi payları oranında sorumludur.
MİRAS PAYLAŞIM SÖZLEŞMESİNDEN DOĞAN UYUŞMAZLIKLARDA AÇILACAK DAVALAR NELERDİR?
Miras taksim sözleşmesindeki uyuşmazlıklardan dolayı “tapu iptal ve tescil davaları” açılabilir. Ayrıca sözleşme koşullarının hukuka aykırılığı nedeniyle istihkak davası da açılabilir.
Miras paylaşım sözleşmesinden dolayı açılacak olan tapu iptal ve tescil davalarında 2 tane talep söz konusu olur.
Bunlar:
- Miras taksim sözleşmesinden doğan yükümlülüklere aykırı davranışlar nedeniyle, hak iddia eden taraf, sözleşmenin yükümlülüklerini sağlayabilmek için tapu iptali ve tescil davası açar.
- Mirasçılar, miras paylaşım sözleşmesini yerine getirilmesi maksadıyla tapu iptali ve tescil davası açar.
HÜRRİYET HUKUK BÜROSU MİRAS TAKSİM SÖZLEŞMESİ HİZMETLERİMİZ
Yukarıda miras paylaşım sözleşmesiyle ilgili önemli hususları açıkladık. Miras taksim sözleşmesinin kurulmasında her somut olay kendi içinde farklı hukuki durumlar barındırır. Oluşturulacak olan miras taksim sözleşmesi de her somut olaya göre farklılık gösterir. Mevcut durum kapsamında doğru bir hukuki nitelendirme yapmak büyük önem arz eder. Sözleşmenin kurulması sürecinde herhangi bir hak kaybı yaşayarak mağdur duruma düşmemeniz için,
Bu sürecin uzman bir “MİRAS HUKUKU AVUKATIYLA” yürütülmesi daha güvenli, hızlı ve sağlıklı sonuçlar elde edilmesini sağlayacaktır. “Hürriyet Hukuk Bürosu” olarak alanında uzman avukat kadromuzla tüm bu süreçler titizlikle yönetilmektedir.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Miras Taksim Sözleşmesi ile Tapuda İşlem Yapılır mı?
Miras malları üzerinde hak sahibi olan mirasçılar, kendi aralarında anlaşarak tapuda miras paylaşımını gerçekleştirebilirler. Tüm mirasçılar bir miras taksim sözleşmesi oluşturarak tapuda işlem yapabilir.
Noterde Yapılan Miras Taksim Sözleşmesi Nedir?
Taraflar miras taksim sözleşmesini kendi aralarında yapabilecekleri gibi noter huzurunda da yapabilir. Noter huzurunda yapılan. Bu sözleşmeye “Resmi Miras Taksim Sözleşmesi” denir.
Bu sözleşmeyi taraflar söz konusu tereke mallarının paylaşımını gerçekleştirmek üzere yaparlar.
Miras Taksim Sözleşmesi Noterde Yapılmak Zorunda mı?
Miras paylaşım sözleşmesinin, kurulması için bütün mirasçıların katılımıyla yazılı olarak yapılması yeterlidir. Bu sözleşme sadece mirasçılar arasında yapılıyorsa adi yazılı olarak yapılması yeterlidir noterde yapılmasına gerek yoktur. FAKAT bir mirasçının 3. Kişiyle kuracağı böyle bir sözleşmesinin geçerli kabul edilebilmesi için artık noterde kurulması gerekir. Sözleşmeye katılan 3.kişinin mirasın paylaşılmasında söz sahibi olma veya paylaşıma katılma hakkı bulunmaz. Bu 3.kişinin hakkı, sadece paylaşma sonunda mirasçıya özgülenen payın kendisine verilmesini istemektir.
Miras Taksim Sözleşmesi Kaç Yıl Geçerli?
Miras paylaşım sözleşmesi, mirasçıların tamamının bir araya gelerek oluşturduğu, miras kalan malların mirasçılar arasında ne şekilde ve ne oranda paylaşılacağını gösteren, yazılı olarak düzenlenmesi gereken özel bir sözleşme seklidir. Ve bu sözleşme süresiz bir nitelik taşımaktadır.
Muris Ölmeden Önce Miras Taksim Sözleşmesi Yapılabilir Mi?
Miras paylaşım sözleşmesi miras kalan malların mirasçılar arasında ne şekilde ve ne oranda paylaşılacağını gösteren bir sözleşmedir. Bu sözleşme murisin ölümünün ardından yapılır. Miras bırakan kişi vefat etmeden önce yapılan sözleşmeler Türk Medeni Kanunu 678. maddesi gereği geçersizdir. Miras açılmadan miras paylaşım sözleşmesi yapılamaz.
Rızai Taksim Sözleşmesi Tüm Mirasçıları Bağlar mı?
Rızai paylaşım, mirasçılar arasında payların oluşturulması ve fiilen alınması veya aralarında yapacakları paylaşma sözleşmesi mirasçıları bağlar.
Hisseli Tapuda Rızai Miras Taksim Sözleşmesi Yapılabilir Mi?
Hisseli tapuda paylı mülkiyet hakkına sahip olan kişiler; kendi kullanacakları alanı belirleyebilmek için, diğer hak sahipleriyle birlikte kendi aralarında rızai taksim sözleşmesi düzenleyebilirler.
MİRAS TAKSİM SÖZLEŞMESİ ÖRENEĞİ
TARAFLAR:
İşbu paylaşma sözleşmesi …/…/… tarihinde vefat eden … nüfusuna kayıtlı, …’dan doğma, …’dan olma muris … …’nın sözleşme ekindeki veraset ilamıyla resmiyet kazanmış olan mirasçıları … nüfusuna kayıtlı …/…/… doğumlu … …; … nüfusuna kayıtlı …/…/… doğumlu … … ve … nüfusuna kayıtlı …/…/… doğumlu … … arasında imzalanmıştır.
KONU:
İşbu sözleşme miras bırakan … …’den mirasçılara intikal eden ve mirasçıların iştirak halinde malik bulundukları taşınır ve taşınmaz malların mirasçılar arasında payları oranında paylaştırılmasını ve sicile kaydını sağlamak amacıyla mirasçı taraflar arasında yapılmıştır.
PAYLAŞMA HÜKÜMLERİ
1 – … ili, … ilçesi, … mahallesi… mevkiinde bulunan ve tapunun … parsel numarasında kayıtlı tarla niteliğindeki taşınmaz taraflardan … … ile … … adına %50 hisselerle tapuya tescil edilecektir.
2- … ili, … ilçesi, … adresinde bulunan ve tapunun … parsel numarasında kayıtlı müstakil ev niteliğindeki taşınmaz taraflardan … … adına tam hisseyle tescil edilecektir.
3- … ili, … ilçesi, … adresinde bulunan ve tapunun … parsel numarasında kayıtlı işyeri niteliğindeki taşınmaz %10’u … …, %50’si … … ve %40’ı… …’ye ait olmak üzere tescil edilecektir.
4- Miras bırakan adına trafik sicilinde kayıtlı … … … plakalı … marka … model otomobil taraflardan … … adına tescil edilecektir.
SONUÇ:
Yukarıda kimlik bilgileri yazılı miras bırakanın ekteki veraset ilamı gereği yasal mirasçıları bulunan ve yukarıda kimlik bilgileri yazılı olan biz taraflar, miras bırakandan intikal eden ve iştirak halinde maliki bulunduğumuz malları yukarıda birlikte belirlediğimiz hükümler çerçevesinde paylaşmayı kabul ettiğimizi, söz konusu taşınır ve taşınmaz malların belirlediğimiz oranlarda sicillerine kaydedilmelerinde mutabık olduğumuzu kabul, beyan ve taahhüt ederiz.
Adı Soyadı Adı Soyadı Adı Soyadı
İmza İmza İmza